Apollo

Lotte Lentes - Expboek-05.jpg

Vlak voor het einde van hun derde en laatste maanwandeling voeren Apollo 17-astronauten Eugene Cernan en Harrison Schnitt een belangrijke opdracht uit op persoonlijk verzoek van de Amerikaanse president Richard Nixon. In zes stalen potten verzamelen ze maangruis, ‘rocks composed of many fragments, of many sizes and many shapes, probably from all parts of the Moon, perhaps billions of years old’. De maansteentjes worden teruggevlogen naar de aarde als Goodwill Moon Rocks, een cadeautje voor 135 ‘bevriende’ landen en de 50 staten van Amerika. De maansteentjes vormen het belangrijkste bestanddeel van een houten gedenkplaat: ‘A symbol of the unity of human endeavor and mankind’s hope for a future of peace and harmony.’ Anno 2016 zijn sommige Goodwill Moon Rocks te vinden in nationale musea en archieven, maar het merendeel is kwijt, gestolen of verkocht.

De Duchess of Kossindra wil haar echte naam liever niet zeggen, het bedrag dat ze via eBay betaalde voor de Goodwill Moon Rocks van Haïti ook niet. $54,000 wordt op internet beweerd.
‘Memorabilia zorgen ervoor dat je serieuzer genomen wordt,’ zegt de Duchess. ‘Hoe zeldzamer hoe beter. Je investeert in de trots van je in- en uitwoners, in het opbouwen van een cultuur met een eigen historie, misschien wel een eigen taal of geloof en dit soort attributen helpen daarbij. Een land is uiteindelijk niet meer dan een construct, een verhaal; het gaat niet om feiten, maar om geloofwaardigheid.’

Op de gedenkplaat prijkt nu de blauw-witte vlag van Kossindra. Dat de vlag van Haïti er nog onder zit, is nauwelijks te zien. De Duchess krijgt wekelijks biedingen van geïnteresseerden; andere micronaties, verzamelaars, duistere antiquairs, maar aan verkopen denkt ze niet.
‘In het slechtste geval zijn de Goodwill Rocks mijn pensioen.’


Voor Festival Nieuwe Types maakte ik een expositie over micronaties genaamd LAND. Hierboven één van de verhalen met bijbehorend object. LAND komt voort uit het Slow Writing Lab, het talentenprogramma van het Nederlands Letterenfonds en is, samen met de projecten van de zeven andere deelnemers te bekijken op 24 juni in de Showroom in Arnhem.

Advertenties